Inne
rodzaje kaw, także mlecznych, nie żyją bez espresso.
Mowa tu o wszystkich kawach, które przygotowuje się
przy pomocy maszyny ciśnieniowej. Espresso to kawa o
niewielkiej objętości. Według klasycznych, włoskich
zaleceń jest to 25ml w ciągu 25 sekund parzenia z 7g
kawy. Jednak praktyka, zgłębianie tajników kawy, jej
smaków oraz zmiany w sposobie jej wypalania sprawiły
iż espresso we współczesnych kawiarniach serwujących
kawę wysokiej jakości zmieniło swoją formę.
Obecnie dozę, objętość czy czas parzenia dobiera się indywidualnie do konkretnych ziaren, które akurat goszczą w młynku. Bariści, nim zaczną nową kawę wydawać klientom, szukają optimum smaku. Najczęściej jest to 18 – 20g zmielonej kawy, parzonej przez 30 – 35 sekund. Uzyskuje się w tym czasie 35 – 45g naparu. Czasami podaje się to w formie jednej porcji, które można by potraktować jako doppio (czyli podwójne espresso), a czasami trafia to jednocześnie do dwóch filiżanek. Odeszło się od używania dwa razy mniejszej dozy na jedną filiżankę. |
glolwna |
cappuccino |