Chyba
nie ma bardziej znanego rodzaju kawy mlecznej niż
cappuccino. Jest ono przygotowywane na bazie
pojedynczego espresso, które trafia do filiżanki
dedykowanej tej metodzie parzenia w pierwszej
kolejności. Docelowo, cały napój będzie miał w
okolicach 120 – 150ml.
Jednocześnie, barista spienia mleko w dzbanku przy pomocy dyszy z gorącą parą. Cała sztuka polega na tym, aby mleko spienić na gładką, aksamitną, jogurtową, jednolitą konsystencję. Poprawnie spienione mleko jest znacznie przyjemniejsze w smaku, słodsze, a tekstura potęguje te doznania. Dodatkowo, podczas wlewania mleka do kawy, wprawni bariści są w stanie wyczarować piękne wzory. Co nie oznacza, że namalowanie na cappuccino serca jest sugestią podrywu! Jedną z częstych zagwozdek jest różnica między cappuccino a latte – poniżej więc wyjaśniamy, czym jest ta druga kawa! |
gwolna |
espresso |